خانه / پروژه های میکروکنترلر / ساخت فرستنده و گیرنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR

ساخت فرستنده و گیرنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR

دانلود پروژه ساخت فرستنده و گیرنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR

در این بخش دانلود پروژه ساخت فرستنده و گیرنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR, توسط تیم الکترونیک وبرنامه نویسی الکترونیک ۹۸ برای شما علاقه مندان به پروژه های میکروکنترلر AVR آماده شده است. پروژه ای که در اینجا مورد برسی قرار خواهد گرفت, یک کنترل از راه دور مادون قرمز (IR Remote Control) است. در این پروژه, بیشتر چگونگی دریافت و ارسال اطلاعات مورد توجه قرار گرفته است. به همین دلیل دستگاه کنترل ساخته شده در این پروژه با سایر نمونه های موجود, که از آی سی های مخصوص فرستنده (Transmitter) و گیرنده (Receiver) استفاده می کنند, کمی متفاوت خواهد بود, چراکه فرستنده و گیرنده این پروژه, میکروکنترلرهای AVR می باشند, و دست طراح برای برنامه ریزی این نوع مدارها بسیار بازتر است.

امروزه انتقال اطلاعات توسط پرتو مادون قرمز (Infra-Red) عملی رایج و پرطرفدار است, برای مثال, کنترل وسایل صوتی و تصویری منزل یکی از انبوه کاربردهای آن می باشد. انتقال اطلاعات بین گوشی های تلفن همراه از طریق واسط مادون قرمز, برقراری ارتباط در شبکه های کامپیوتری و حتی استفاده در اسباب بازی ها و … از دیگر کاربردهای آن می باشند.

دانلود پروژه ساخت فرستنده و گیرنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR

پرتو مادون قرمز

پرتو مادون قرمز, از جنس امواج الکترومغناطیس است. از آنجا که در طیف فرکانسی امواج الکترومغناطیس, این موج پایین تر از نور مرئی قرمز قرار می گیرد, نام مادون قرمز یا فروسرخ را به آن اختصاص داده اند. چشم انسان تنها قادر به تشخیص طیف محدودی از امواج الکترومغناطیس با طول موج 4000 تا 7000 آنگستروم است. به این ترتیب, امواجی که در محدوده فرکانسی نور مرئی (Visible) قرار نمی گیرند, توسط چشم انسان قابل تشخیص نخواهند بود. پرتو مادون قرمز نیز جزو امواج الکترومغناطیس نامرئی (Invisible) محسوب می شود. این ویژگی باعث می شود تا بتوانیم بدون ایجاد مزاحمت برای انسان, پرتو مادون قرمز را در فضا ارسال و دریافت کنیم. امروزه از پرتو مادون قرمز به صورت گسترده, به عنوان وسیله ای برای ارسال و دریافت اطلاعات استفاده می شود و قطعات الکترونیک بی شماری نیز برای رسیدن به این هدف در بازار موجود می باشند.

ساخت فرستنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR

همانطور که می دانیم, خروجی پایه TXD در میکروکنترلرها همواره یکی از سطوح منطقی صفر یا یک را داراست, حال آنکه توسط فرستنده و گیرنده مادون قرمز می توانیم یک موج مربعی با فرکانس خاص را ارسال و دریافت کنیم. مدولاسیون استفاده شده در این پروژه بسیار ساده و آسان است, بدین صورت که به جای صفر منطقی, یک موج مربعی مادون قرمز را با فرکانس ثابت ارسال می کنیم و به جای یک, هیچ سیگنالی ارسال نخواهند شد. ساخت مدار الکترونیکی که بتواند ما را به این هدف برساند چندان مشکل نیسیت. در شکل زیر, یک نمونه ساده و در عین حال کارآمد از چنین مداری آورده شده است.

دیود مادون قرمز (IRED) نشان داده شده در شکل, توسط ترانزیستور C1815 راه اندازی می شود. مقاومت R2, برای کنترل جریان عبوری از IRED استفاده شده است. با توجه به اینکه جریان به طور پالسی از دیود فرستنده مادون قرمز IRED عبور می کند, می توان مقدار این مقاومت را کوچک انتخاب کرد که در این صورت جریان لحظه ای عبوری از ال ای دی LED فرستنده مادون قرمز افزایش می یابد و در نتیجه قدرت فرستنده زیاد می شود. در نقشه شماتیک ارائه شده برای ساخت فرستنده مادون قرمز, مقاومت ها و خازن ها طوری انتخاب شده اند که روی پایه سه خرجی آی سی 555, یک موج مربعی با فرکانس 38KHz و زمان روشنی 50% به دست آید. البته می دانیم که موج مربعی زمانی روی پایه 3 تولید می شود که پایه 4 (فعال ساز) آی سی در سطح منطقی یک قرار گرفته باشد. پس پایه 4 آی سی 555 را مستقیما به پایه TXD میکروکنترلر AVR فرستنده متصل می کنیم و به این ترتیب یک مدولاتور ساده خواهیم داشت که با دریافت سطح منطقی یک روی پایه TXD میکروکنترلر AVR, ال ای دی LED فرستنده مادون قرمز IRED را با فرکانس 38KHz تحریک می نماید و به سطح منطقی صفر روی پایه TXD, آن را خاموش می کند. انتخاب فرکانس 38KHz, به مدار گیرنده مربوط می شود که در ادامه به طور کامل مورد برسی قرار می گیرد.

ساخت گیرنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR

در گیرنده به مداری نیاز داریم که در صورت وجود موج مربعی در خروجی, سطح منطقی یک و در صورت فقدان موج مربعی, سطح منطقی صفر تولید کند. ناگفته نماند که قبل از دمدولاتور, به یک گیرنده مادون قرمز, یک تقویت کننده و یک فیلتر نیاز داریم. اصلا نگران نباشید, همه موارد نامبرده, به همراه چند ویژگی دیگر, در تراشه TSOP1238 ساخت شرکت Vishay در نظر گرفته شده اند. گیرنده مادون قرمز TSOP12XX بسیار دقیق و حساسند و دیود گیرنده مادون قرمز, تقویت کننده, فیلتر و حتی مداری را برای کاهش نویز و اعواج در بر دارند. شکل زیر, مدار داخلی و ترتیب پایه های این تراشه را نشان می دهد.

دانلود پروژه ساخت فرستنده و گیرنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR

گیرنده مادون قرمز TSOP1238 در فرکنس 38KHz کار می کند. تولید موجع مربعی با فرکانس 38KHz در فرستنده به همین دلیل است. کاری که انجام می دهیم این است که پایه Data از گیرنده TSOP را مستقیما و بدون هیچ مدار واسطی به RXD میکروکنترلر AVR گیرنده وصل می کنیم.

نکته 1 : پایه تراشه های TSOP12XX دارای خروجی Active Low هستند, یعنی با دریافت موج مربعی مادون قرمز در ورودی, پایه Data به سطح منطقی صفر می رود و زمانی که سیگنال مادون قرمز وجود ندارد, این پایه سطح منطقی یک را خواهد داشت. با توجه به همین مطلب, در فرستنده از حالت معکوس (Inverted) برای ارسال سریال استفاده شده است, یعنی به ازای صفر, موجع مربعی مادون قرمز ارسال می شود و به ازای یک, IRED خاموش است.

نکته 2 : در تراشه TSOP, موج مادون قرمز در ورودی باید به مدت 400 تا 600us وجود داشته باشد, در غیر اینصورت عمل آشکارسازی به درستی انجام نمی شود. در نتیجه, با توجه به فرکانس 38KHz برای موج مربعی باید تعداد 15 الی 24 پالس به ازای هر بیت ارسال شود و این بدین معنی است که برای ارسال سریال نمی توان میزان باود را از حد مشخصی بالاتر برد. به عنوان مثال, با میزان باود 2400, زمان ارسال هر بیت برابر 416us به دست می آید که با توجه به مطالب گفته شده, این مقدار در محدوده مجاز قرار دارد. توجه داشته باشید که تعیین میزان باود بیشتر, ممکن است به قیمت دریافت نشدن اطلاعات در گیرنده تمام شود.

 موسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان

پلن اول

پلن اول

نام فایل دانلودی : ساخت فرستنده و گیرنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR

قیمت فایل دانلودی : RIAL 100,000 - ریال

محتویات فایل دانلودی : نقشه شماتیک پروژه | برنامه های نوشته شده در محیط BASCOM-AVR به زبان بیسیک BASIC

حجم فایل دانلودی : 420 کیلو بایت

پسورد فایل دانلودی : www.electronics98.com

نحوه دریافت فایل : بلافاصله بعد از پرداخت می توانید این فایل را از سرورهای پرقدرت سایت الکترونیک 98 با لینک مستقیم دانلود نمائید, همچنین در پایان عملیات خرید, لینک های دانلود و رسید خرید به آدرس ایمیل شما ارسال می گردد.

RIAL 100,000 – خرید

پلن دوم

پلن دوم

نام فایل دانلودی : ساخت فرستنده و گیرنده مادون قرمز با میکروکنترلر AVR

قیمت فایل دانلودی : RIAL 200,000 - ریال

محتویات فایل دانلودی : نقشه شماتیک پروژه | برنامه های نوشته شده در محیط BASCOM-AVR به زبان بیسیک BASIC | فایل 19 صفحه ای PDF به زبان فارسی شامل توضیحات کامل پروژه همانند سخت افزار و برنامه پروژه

حجم فایل دانلودی : 4.1 مگابایت

پسورد فایل دانلودی : www.electronics98.com

نحوه دریافت فایل : بلافاصله بعد از پرداخت می توانید این فایل را از سرورهای پرقدرت سایت الکترونیک 98 با لینک مستقیم دانلود نمائید, همچنین در پایان عملیات خرید, لینک های دانلود و رسید خرید به آدرس ایمیل شما ارسال می گردد.

RIAL 200,000 – خرید

Control-And-Measure-Temp-Using-DS18B20-s

ترمومتر و ترموستات بسیار پیشرفته با تراشه DS18B20

ترمومتر و ترموستات بسیار پیشرفته با تراشه DS18B20 در این بخش تیم الکترونیک و برنامه …