خانه / الکترونیک / لامپ اضطراری

لامپ اضطراری

لامپ اضطراری

لامپ اضطراری

این مدار الکترونیکی به طور اتوماتیک در زمانی که کاهش ولتاژ داریم ( Brownout) یک لامپ را روشن می کند. منبع ولتاژ آن یک باطری نیکل کادمیوم است که در زمان عادی بودن ولتاژ خط، شارژ می شود. شکل بالا سادگی مدار را نشان می دهد.

مدار الکترونیکی بدین صورت کار می کند: ولتاژ ترانس کاهنده با دیود D1 یکسو شده و از طریق C2 فیلتر می شود. باطری نیکل کادمیوم تقریبا با 100MA و از طریق دیود D2 و مقاومت R1 شارژ می گردد.

باطری نیکل کادمیوم باید حداقل دارای ظرفیت 2 آمپر ساعت باشد. در حالت عادی، ولتاژ بیس ترانزیستور T1 نسبت به امیتر آن، به دلیل افت ولتاژ روی D2، مثبت می باشد. ترانزیستورT1 در این حالت هدایت نمی کند (روشن نمی شود) و لامپ ها خاموش باقی می مانند. وقتی ولتاژ برق شهر افت افت می کند، شارژ متوقف می شود. در این حالت یک جریان از R2 به بیس ترانزیستور T1 می رسد که آن را تحریک کرده و هر دو لامپ روشن می شود. وقت که تغذیه اصلی برگشته و وصل می شود جریان شارژ دوباره در D2 جاری شده و ترانزیستور، لامپ ها را خاموش می کند.

کلید S1 ” TEST”: برای کنترل کردن عملکرد مدار استفاده می شود. اگر سیم پیچ ثانویه ترانس یک ولتاژ بالاتر بدهد، R1 را با یک مقاومت با مقدار بالاتر عوض کنید تا حداکثر جریان شارژ از حد مجازی که برای باطری نیکل کادمیوم در نظر گرفته شده، بیشتر نشود.

 موسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان

 نویسنده : آرزو رضوانی